Przepis na ciasto Maxi King nie jest wymagający. Jeśli nie jesteś mistrzem wypieków nie musisz się martwić. Ten deser nie wymaga pieczenia. Ciasto Maxi King najlepiej smakuje schłodzone wcześniej w lodówce. Wtedy też najłatwiej jest je pokroić.
Czytaj także: Przepis na domowe Reese's Peanut Butter Cup
Przepis na ciasto Maxi King. Potrzebne składniki:
- 600 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- puszka kajmaku
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- czekolada mleczna
- krakersy
- orzechy włoskie i laskowe do posypania
Przepis na ciasto Maxi King. Sposób wykonania:
- Śmietankę ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na sztywną pianę
- Dodaj mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijaj
- Połowę tak przygotowanej masy wyłóż na blaszkę wyłożoną wcześniej krakersami
- Śmietanę polej wygotowanym wcześniej i ostudzonym kajmakiem
- Dodaj resztę bitej śmietany
- Wierzch ciasta polej roztopioną wcześniej czekoladą, całość posyp rozdrobnionymi orzechami
- Schłodź ciasto w lodówce ok godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku
Zamiast krakersów możesz użyć herbatników. Jeśli masz ochotę, możesz też zrobić takie ciasto na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.
Zobacz także: Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?