Pizzeria Jolanta, położona w Bydgoszczy, znana jest z najbardziej pikantnej pizzy w całej Polsce. Miejsce to przyciąga nie tylko odważnych smakoszy. Popularny youtuber Książulo postanowił osobiście sprawdzić, czy pizza rzeczywiście jest taka ostra.
Jednak, aby skosztować tej pizzy, konieczne jest złożenie zamówienia dzień wcześniej. Przygotowuje ją tylko szef lokalu.
Chcę chociaż spróbować. Idealnie by było, gdybym zjadł więcej niż dwa kawałki, bo wtedy bym pobił rekord. Nikt więcej niż dwa nie zjadł -powiedział na początku Książulo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściciel pizzerii przyznał, że pizza o nazwie "petarda" jest tak ostra, że mało kto jest w stanie zjeść ją w całości. Sam stworzył specjalny sos oparty na papryczce Carolina Reaper, która jest jedną z najpikantniejszych na świecie. Podkreślił, że kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, jest tak intensywna, przez co ciężko zjeść pizzę.
Dodatkowo, właściciel zaznaczył, że według niego najlepszym sposobem na złagodzenie odczucia ostrości nie jest mleko, ale alkohol, który skuteczniej niweluje pikantność. Restauracja nie reklamuje tej pizzy, ponieważ uważa, że jest ona przeznaczona tylko dla nielicznych osób w Polsce, które mogą podjąć wyzwanie zjedzenia czegoś tak ostrego.
To najostrzejsza pizza w Polsce
Po wzięciu dosłownie kilku gryzów, Książulo przyznał, że do tej pory "nigdy nic tak ostrego nie jadł". Szybko sięgnął po mleko, próbując złagodzić palący smak. Jego oczy natychmiast zaczęły łzawić, a policzki szybko stały się mokre. Przełyk zaczął niemalże mu płonąć. "Nigdy mnie tak nie bolało" - dodał, próbując zdusić ostry smak.
Następnie spróbował zagryźć to normalną, nieostrą pizzą, ale nie pomagało. Po kilku chwilach Książulo przyznał, że jego brzuch bardzo napuchł i odczuwa nieprzyjemne skutki spożycia ekstremalnie ostrego dania. - To co ja zjadłem, to ciężko to opisać. Uważam, że to się nie nadaje do jedzenia - przyznał.
Czytaj także: Gerard B. zabił policjanta. Publikował szokujące treści
Czy kapsaicyna jest niebezpieczna?
Kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, choć jest powszechnie używana w kuchni jako przyprawa, przy wyższych dawkach może stać się substancją toksyczną.
Youtubera przykre dolegliwości męczyły także nad ranem. Po nieudanym pojedynku z najostrzejszą pizzą w Polsce, Książulo znalazł się w szponach nie tylko piekielnego ognia w żołądku, ale także bezlitosnego refluksu. Przez całą noc walczył z goryczą w ustach i palącym bólem przełyku.
- Kończymy z ostrym jedzeniem, bo wczoraj już było dziwnie, zrobiło się trochę niebezpiecznie, strasznie. Zaczęliśmy się bać, najpierw ja o Wojka, a potem rano o sam o siebie. Kończę z tym przygodę. Nie chciałbym, aby mi, ani komuś innemu się cokolwiek stało - podsumował Książulo.