Pascal Brodnicki, znany kucharz, był gościem podcastu "WojewódzkiKędzierski". W rozmowie z Kubą Wojewódzkim i Piotrem Kędzierskim opowiedział o swoich kulinarnych doświadczeniach, w tym o gotowaniu dla znanych osobistości, takich jak Helmut Kohl i Margaret Thatcher.
Brodnicki wspomniał, że dla Kohla przygotował jajecznicę z trzech jajek, a dla Thatcher tradycyjne angielskie śniadanie. - To już było 30 lat temu, nawet więcej — 32 lata temu. Myślę, że tak — były fasole, bekon i jakiś "English Breakfast" - opowiadał.
Pascal Brodnicki podzielił się także anegdotą z gotowania dla Nicolasa Sarkozy’ego. Przygotowywał wtedy dania łączące kuchnię francuską z polskimi składnikami. Opowiedział o problemach z windą w Pałacu Prezydenckim, które opóźniły serwowanie posiłku. - Pół godziny próbowali otworzyć drzwi. Wyciągnęliśmy jedzenie i okazało się, że pan Sarkozy jest na diecie, w związku z tym nic nie zjadł - opowiadał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pascal Brodnicki szczerze o gotowaniu dla Donalda Trumpa
Kuba Wojewódzki zapytał Brodnickiego, co zaserwowałby Carli Bruni na śniadanie. Kucharz zasugerował owoce sezonowe z crema di balsamico oraz tostowaną drożdżówkę z polskim masłem, podkreślając włoskie korzenie Bruni.
Na pytanie, co przygotowałby dla Donalda Trumpa, Brodnicki odpowiedział, że nie chciałby dla niego gotować. - "Jakoś średnio bym dla niego gotował. Jestem wolnym człowiekiem — gotuję dla tych, dla których chcę gotować" - stwierdził, wyrażając swoją niechęć do serwowania posiłków prezydentowi USA.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.