Tym nawodnimy się najlepiej w upały. Katarzyna Bosacka wskazała produkty
- W upały musimy pić wysokozmineralizowaną wodę, ale nie tylko - mówi o2.pl Katarzyna Bosacka i wskazuje najlepsze napoje nawadniające przy wysokich temperaturach. Dziennikarka dodała, czego unikać, by nie czuć się odwodnionym.
Katarzyna Bosacka, dziennikarka znana z promowania zdrowego stylu życia oraz specjalizująca się w tematyce świadomego kupowania produktów spożywczych, w rozmowie z o2.pl wskazała, czym Polacy powinni nawadniać się przy wysokich temperaturach.
Dziennikarka wskazała na wysokozmineralizowaną wodę, tłumacząc, dlaczego jest jednym z najlepszych wyborów. "Ona powinna mieć powyżej 1500 mg składników mineralnych w litrze. Jeśli zobaczymy na wodę najpopularniejszą, która jest dostępna w sklepach, to tych składników ok. 260. Zdecydowanie za mało. Mówiąc krótko, jest to woda, która nadaje się bardziej do żelazka niż do nawadniania w czasie upałów" - stwierdziła Katarzyna Bosacka.
Następnie dodała: "Chodzi o to, że my się po prostu w czasie upałów bardzo pocimy. Ten pot wyciąga z nas wapń, sód, potas i magnez, a to wszystko jest nam bardzo potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania latem".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Katarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób na nawadnianie przy wysokich temperaturach
Katarzyna Bosacka radzi, by w przypadku niechęci spożywania wysokozmineralizowanej wody przez dzieci, zaproponować im prawdziwe, stuprocentowe soki zmieszane z taką wodą. Tym, czego zdecydowanie odradza, są słodkie napoje gazowane.
Słodkie gazowane napoje nadają się do przepychania rur. Likwidują kamień i osad na umywalce, bo zresztą kwas ortofosforowy, który jest obecny w napojach czarnych gazowanych wszystkich marek. On rzeczywiście jest używany do odrdzewiania rur, więc po gazowane napoje nie sięgamy - zaznacza dziennikarka w rozmowie z o2.pl.
Zwróciła uwagę także na problem nawadniania się alkoholem przy wysokich temperaturach. "Alkohol bardzo odwadnia. Jeśli wypijemy dużo alkoholu, to następnego dnia na dużym kacu człowiek waży dużo mniej. Jest to związane właśnie z utratą wody i to dużych ilości. Alkohol po prostu silnie filtruje i przeczyszcza i powoduje, że tracimy tę wodę. I tracimy też składniki mineralne" - dodaje Katarzyna Bosacka.
Zdaniem dziennikarki znakomitym sposobem na nawadnianie oraz zachowanie przy tym wszystkich potrzebnych do funkcjonowania wartości odżywczych, jest picie soku pomidorowego.
To, co bardzo proponuję na upały, to jest przede wszystkim sok pomidorowy. Nawet zamiast posiłku. Duża ilość soku pomidorowego, ponieważ w soku jest fantastyczny potas, który jest nam potrzebny w czasie upału. Reguluje ciśnienie krwi, obniżając je i uzupełnia składniki mineralne. I tak w zasadzie powinniśmy żyć i nawadniać się - mówi Katarzyna Bosacka.
Karol Osiński, dziennikarz o2.pl.