Kuchnia azjatycka charakteryzuje się intensywnymi aromatami i głębokim, niepowtarzalnym smakiem. Taki właśnie jest kurczak po chińsku z tego przepisu. Zdradzamy sposób, w jaki to tradycyjne danie przygotowują szefowie kuchni w chińskich restauracjach.
Przepis na kurczaka w cieście po chińsku. Potrzebne składniki
- Pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- 1 litr oleju do smażenia
Czytaj także: Błyskawiczne bułki z patelni. Ten przepis to hit!
Przepis na kurczaka w cieście po chińsku. Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
- W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i przyprawy.
- Mięso obtocz w tak powstałej marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny.
- Jajka rozkłóć, dodaj mąki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj. Dolej wodę, tak, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Kurczaka podsmaż przez chwilę na patelni z odrobiną oleju, by lekko się zarumienił.
- Do garnka wlej resztę oleju i mocno go rozgrzej.
- Kawałki kurczaka obtocz dokładnie w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż, aż będzie złocisty.
- Kurczaka odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Czytaj także: Magda Gessler radzi. To najlepsza wiosenna zupa
Pyszny kurczak po chińsku gotowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie białego ryżu i sałatki colesław. Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl