Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy

Sezon na pyszne, polskie jabłka w pełni. To prawdziwy grzech z niego nie skorzystać i nie zrobić pysznego, aromatycznego ciasta. A najlepsze ciasto z jabłek to bezsprzecznie szarlotka. Ta z przepisu Magdy Gessler to prawdziwe dzieło sztuki - podbije kubki smakowe nawet największego szarlotkowego smakosza. Mniam!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, szczególnie, że za oknem szaro i buro? Nie trać czasu i pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy chwilowe zapychacze z dyskontu. Postaw na prawdziwą ucztę dla podniebienia, wykorzystaj sezon na jabłka i przygotuj pyszną, aromatyczną szarlotkę.

Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny przepis, bądź jakimś trafem nigdy nie piekłaś szarlotki - spróbuj rad od Magdy Gessler. Nasza topowa restauratorka jest specjalistką od tradycyjnych dań i ciast i zapewniamy cię, że z tym przepisem na pewno nie wyjdzie żaden zakalec.

To prawdziwy hit jesieni. Ciasto jest mega kruche i maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma jedną wadę - trudno jest przestać na jednym kawałku. I nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Radzimy zatem od razu upiec dwie - tak na wypadek gdyby mieli wpaść goście.

Szarlotka Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Szarlotka Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
  • Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
  • Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  • Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

I gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Białorusini uciekli do Polski. Wzięli udział w "Kuchennych rewolucjach"
Białorusini uciekli do Polski. Wzięli udział w "Kuchennych rewolucjach"
Nie żyje Cary-Hiroyuki Tagawa. Gwiazdor "Mortal Kombat" miał 75 lat
Nie żyje Cary-Hiroyuki Tagawa. Gwiazdor "Mortal Kombat" miał 75 lat
Nie żyje Rafał Kołsut. Odszedł z Kościoła po spotkaniu z Janem Pawłem II
Nie żyje Rafał Kołsut. Odszedł z Kościoła po spotkaniu z Janem Pawłem II
Kazik zostaje w szpitalu. Pokazał zdjęcie z sali
Kazik zostaje w szpitalu. Pokazał zdjęcie z sali
Przyjaciele żegnają Pawła Hartlieba. Fani "Tarzana" doskonale znali jego głos
Przyjaciele żegnają Pawła Hartlieba. Fani "Tarzana" doskonale znali jego głos
"Byłem blisko końca". Kazik zdradza, co usłyszał od lekarza
"Byłem blisko końca". Kazik zdradza, co usłyszał od lekarza
Kazik Staszewski w szpitalu. "Sprawa jest poważniejsza"
Kazik Staszewski w szpitalu. "Sprawa jest poważniejsza"
Córka Beaty Kozidrak szuka szwaczki. Tyle może jej zapłacić
Córka Beaty Kozidrak szuka szwaczki. Tyle może jej zapłacić
Pogrzeb Agnieszki Maciąg. Co z pochówkiem modelki?
Pogrzeb Agnieszki Maciąg. Co z pochówkiem modelki?
Jasiek Kuroń pokazał syna. Co za podobieństwo do dziadka
Jasiek Kuroń pokazał syna. Co za podobieństwo do dziadka
Prezenterka TVP o śmierci Hartlieba: Za szybko Ci to "serce pękło"
Prezenterka TVP o śmierci Hartlieba: Za szybko Ci to "serce pękło"
Była dziecięcą gwiazdą lat 90. Obrała ciekawy zawód
Była dziecięcą gwiazdą lat 90. Obrała ciekawy zawód