To największy błąd, jaki popełniamy gotując rosół. Magda Gessler mówi wprost
Jaki największy błąd popełniają Polacy podczas gotowania rosołu? To pytanie zadaliśmy Magdzie Gessler. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" przyznaje, że wciąż problemem dla wielu z nas jest podstawowa czynność. Zobaczcie nasz materiał wideo.
Magda Gessler odwiedziła studio Wirtualnej Polski, by opowiedzieć o jubileuszu "Kuchennych rewolucji" i swoim nowym programie. Restauratorka zdradziła również kilka sekretów z początków swojej kariery telewizyjnej oraz odsłoniła kulisy wizyt znanych światowych osobowości w jej flagowej restauracji. Cały wywiad z Magdą Gessler znajdziecie na samym dole artykułu.
Podczas rozmowy nie mogliśmy oczywiście nie zapytać gwiazdy "MasterChefa" o nawyki żywieniowe Polaków. Gdy restauratorka odwiedziła nasze studio pod koniec 2022 roku, omawialiśmy z nią idealny przepis na kotleta schabowego. Tym razem zapytaliśmy ją o rosół. Jakie błędy w gotowaniu rosołu według niej najczęściej popełniają Polacy?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"
Największym błędem w gotowaniu rosołu jest to, że dodajemy wodę zamiast warzyw i mięsa. I że dalej istnieją porcje rosołowe, które są jakimś żartem. Mięsa w rosole musi być 1/3 garnka. Następna 1/3 to są warzywa, a ta 1/3 to jest woda - choć to i tak za dużo. Powinna być nawet 1/5, bo warzywa i mięso też mają wodę. I o tym zapominamy - powiedziała nam Gessler.
Jakie mięsa według mistrzyni kuchni powinniśmy dodawać do rosołu?
Bardzo lubię dodawać kaczkę z wołowiną. Nienawidzę dodawać kury i raczej jej nie używam. Chyba że mam wiejską kurę, a nie te nie wiadomo jakie. Na przykład barszcz ukraiński powinien mieć pięciu różnych rodzajów mięsa, natomiast rosół może być bardzo różny. Może być tylko rosół z wołowiny. Jeśli chcemy na przykład podać sztukę mięsa, to o dziwo ten rosół powinien być tylko wołowy - dodała Magda.
A czy w oczach restauratorki Polacy nauczyli się już robić schabowego? I jak reaguje, gdy w "Kuchennych rewolucjach" wciąż dostaje rozwodniony rosół? Na te pytania odpowiedzi również znajdziecie w naszym materiale wideo powyżej.
Zobaczcie też nasz najnowszy, cały wywiad z Magdą Gessler: