Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Filip Borowiak
Filip Borowiak | 
aktualizacja 

To największy błąd, jaki popełniamy gotując rosół. Magda Gessler mówi wprost

80

Jaki największy błąd popełniają Polacy podczas gotowania rosołu? To pytanie zadaliśmy Magdzie Gessler. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" przyznaje, że wciąż problemem dla wielu z nas jest podstawowa czynność. Zobaczcie nasz materiał wideo.

To największy błąd, jaki popełniamy gotując rosół. Magda Gessler mówi wprost
Jak ugotować idealny rosół? Magda Gessler ma na to sposób (FORUM, Jacek Szydlowski/FORUM)

Magda Gessler odwiedziła studio Wirtualnej Polski, by opowiedzieć o jubileuszu "Kuchennych rewolucji" i swoim nowym programie. Restauratorka zdradziła również kilka sekretów z początków swojej kariery telewizyjnej oraz odsłoniła kulisy wizyt znanych światowych osobowości w jej flagowej restauracji. Cały wywiad z Magdą Gessler znajdziecie na samym dole artykułu.

Podczas rozmowy nie mogliśmy oczywiście nie zapytać gwiazdy "MasterChefa" o nawyki żywieniowe Polaków. Gdy restauratorka odwiedziła nasze studio pod koniec 2022 roku, omawialiśmy z nią idealny przepis na kotleta schabowego. Tym razem zapytaliśmy ją o rosół. Jakie błędy w gotowaniu rosołu według niej najczęściej popełniają Polacy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"
Największym błędem w gotowaniu rosołu jest to, że dodajemy wodę zamiast warzyw i mięsa. I że dalej istnieją porcje rosołowe, które są jakimś żartem. Mięsa w rosole musi być 1/3 garnka. Następna 1/3 to są warzywa, a ta 1/3 to jest woda - choć to i tak za dużo. Powinna być nawet 1/5, bo warzywa i mięso też mają wodę. I o tym zapominamy - powiedziała nam Gessler.

Jakie mięsa według mistrzyni kuchni powinniśmy dodawać do rosołu?

Bardzo lubię dodawać kaczkę z wołowiną. Nienawidzę dodawać kury i raczej jej nie używam. Chyba że mam wiejską kurę, a nie te nie wiadomo jakie. Na przykład barszcz ukraiński powinien mieć pięciu różnych rodzajów mięsa, natomiast rosół może być bardzo różny. Może być tylko rosół z wołowiny. Jeśli chcemy na przykład podać sztukę mięsa, to o dziwo ten rosół powinien być tylko wołowy - dodała Magda.

A czy w oczach restauratorki Polacy nauczyli się już robić schabowego? I jak reaguje, gdy w "Kuchennych rewolucjach" wciąż dostaje rozwodniony rosół? Na te pytania odpowiedzi również znajdziecie w naszym materiale wideo powyżej.

Zobaczcie też nasz najnowszy, cały wywiad z Magdą Gessler:

Zobacz także: Magda Gessler: Oceniają mnie ci, co nie znają się na gastronomii. Nie myli się ten, kto nic nie robi
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tomasz Szczepanik 9 dni przed ślubem zostawił narzeczoną
Rozkochał Polki dzięki roli Bohuna. Tak wygląda 61-letni Domogarow
Wiśniewski brutalnie szczerze o relacji z Polą w rocznicę ślubu. "Nie jest łatwo"
Sąsiedzi przestali się odzywać do Zdzisława z "Sanatorium miłości". "Parsknęła i poszła"
Filip Gurłacz odsłania zakulisową twarz Kaczorowskiej. "Jej serce też potrafi krwawić"
"Będzie inaczej niż tradycyjnie". Nietypowa Wielkanoc u Sławomira i Kajry
Nie żyje mąż Anny German. Wzruszający wpis autorki książek o piosenkarce
Córka Sheena z "Dwóch i pół" od roku z nim nie rozmawia. Wymowne nagranie
Znasz się na rybach? W tej krzyżówce tylko ekspert odkryje wszystkie hasła
Są powody ryzykownej decyzji Williama i Kate. W Wielkanoc nie zobaczą się z rodziną
Jest ateistką. Oto jak Mucha spędza Wielkanoc
Sandra Kubicka w emocjonalnym nagraniu. Nie mogła powstrzymać łez
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić