Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki | 

Używasz tego w kuchni? Bosacka ostrzega, a internauci podają przykład Gessler

8

Katarzyna Bosacka zareagowała na prośby widzów i zgłębiła kwestię używania plastikowych folii i rękawów do pieczenia w kuchni. O fachową analizę poprosiła ekspertkę, która w jasny sposób opowiedziała o zagrożeniach dla zdrowia. Podała również praktyczną alternatywę.

Używasz tego w kuchni? Bosacka ostrzega, a internauci podają przykład Gessler
Bosacka odradza stosowanie folii do pieczenia w kuchni (Instagram @katarzynabosacka)

Czy korzystanie z folii i rękawów kuchennych, np. do pieczenia mięs, jest zdrowe? Odpowiedź jest prosta — nie. Katarzyna Bosacka potwierdziła to w rozmowie z biotechnologiem.

Dr Aleksandra Rutkowska wyznała, że mimo powszechnego stosowania folie nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wskazała, że są wykonane z tworzyw sztucznych, najczęściej plastiku. Z niego mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które są "hormonalnymi oszustami". Co to oznacza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pogrzeb Krzysztofa Kononowicza. Tłumy na cmentarzu
Zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy typu drugiego, niepłodności czy nawet nowotworów. [...] Z takiego tworzywa pod wpływem wysokiej temperatury i kontaktu z żywnością mogą uwalniać się cząsteczki mikroplastiku, które — dostając się do naszego organizmu — będą stanowiły ciała obce — tłumaczyła na Instagramie.

Ekspertka Katarzyny Bosackiej dodała, że mogą one powodować stan przewlekłego zapalenia, co skutkuje zwiększonym ryzykiem zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Dr Aleksandra Rutkowska zwróciła uwagę także na wyrzucanie zużytych folii do śmieci. Oznajmiła, że i tak "wrócą do nas ponownie", np. w wodzie pitnej lub w rybach. Ku uciesze internautów nie pozostawiła ich bez alternatywy.

Czym zastąpić folię do pieczenia? Oto zdrowsze opcje

Okazuje się, że najzdrowszym rozwiązaniem jest stosowanie do pieczenia stalowej brytfanki, którą można wyścielać papierem do pieczenia, ale jedynie w przypadku, gdy ten nie jest posmarowany substancjami chemicznymi.

Równie użyteczne będą tradycyjne naczynia żaroodporne i gliniane. Część fanów Katarzyny Bosackiej przyznało w sekcji komentarzy, że nie zdawało sobie z tego sprawy i teraz zastosuje się do wskazówek.

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka (Instagram @katarzynabosacka)

Pozostali stwierdzili, że omawiane folie są przystosowane do kontaktu z żywnością, a używa ich nawet sama Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach". Z której grupy weźmiecie przykład?

Komentarze pod nagraniem Katarzyny Bosackiej
Komentarze pod nagraniem Katarzyny Bosackiej (Instagram @katarzynabosacka)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Już nie 1300 zł. Tyle wynosi emerytura Maryli Rodowicz
Nie żyje Valeria Mireles. 20-latka zginęła tragicznie
Grabowski zabrał głos ws. zarobków w "Kiepskich". "Dlaczego mam to ukrywać?"
Słynna piosenkarka jest bezdomna. "Żyję w samochodzie"
Nowe wieści ws. powrotu Beaty Kozidrak. "To pozostanie niespodzianką"
Christopher Lambert uległ poważnemu wypadkowi. Aktor przechodzi rekonwalescencję
Nie żyje Stedman Pearson. Gwiazdor zespołu Five Star miał 60 lat
Kornelia i Marek ze "Ślubu..." mają powody do radości. Właśnie to ogłosili
Marcin Bosak czeka na sprawiedliwość po pobiciu. "Przelewu nie zauważyłem"
Porównał rozstanie Kubickiej i Barona oraz Dody i Nergala. Zauważył podobieństwo
Aktorka nie dostała roli przez uzębienie. "Czuję się jak buntowniczka"
Milionerka Dorota Soszyńska w żałobie. Nie żyje jej mama
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić