Czy korzystanie z folii i rękawów kuchennych, np. do pieczenia mięs, jest zdrowe? Odpowiedź jest prosta — nie. Katarzyna Bosacka potwierdziła to w rozmowie z biotechnologiem.
Dr Aleksandra Rutkowska wyznała, że mimo powszechnego stosowania folie nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wskazała, że są wykonane z tworzyw sztucznych, najczęściej plastiku. Z niego mogą uwalniać się szkodliwe substancje, które są "hormonalnymi oszustami". Co to oznacza?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy typu drugiego, niepłodności czy nawet nowotworów. [...] Z takiego tworzywa pod wpływem wysokiej temperatury i kontaktu z żywnością mogą uwalniać się cząsteczki mikroplastiku, które — dostając się do naszego organizmu — będą stanowiły ciała obce — tłumaczyła na Instagramie.
Ekspertka Katarzyny Bosackiej dodała, że mogą one powodować stan przewlekłego zapalenia, co skutkuje zwiększonym ryzykiem zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych.
Dr Aleksandra Rutkowska zwróciła uwagę także na wyrzucanie zużytych folii do śmieci. Oznajmiła, że i tak "wrócą do nas ponownie", np. w wodzie pitnej lub w rybach. Ku uciesze internautów nie pozostawiła ich bez alternatywy.
Czym zastąpić folię do pieczenia? Oto zdrowsze opcje
Okazuje się, że najzdrowszym rozwiązaniem jest stosowanie do pieczenia stalowej brytfanki, którą można wyścielać papierem do pieczenia, ale jedynie w przypadku, gdy ten nie jest posmarowany substancjami chemicznymi.
Równie użyteczne będą tradycyjne naczynia żaroodporne i gliniane. Część fanów Katarzyny Bosackiej przyznało w sekcji komentarzy, że nie zdawało sobie z tego sprawy i teraz zastosuje się do wskazówek.
Pozostali stwierdzili, że omawiane folie są przystosowane do kontaktu z żywnością, a używa ich nawet sama Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach". Z której grupy weźmiecie przykład?
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.