Książulo razem ze swoim współpracownikiem Wojkiem udali się do Białegostoku, żeby spróbować dość nietypowych lodów. W jednym z tamtejszych lokali znajdują się gałki o smaku... kebaba, które nie tylko smakują jak kebab, ale też zawierają w sobie kawałki kebaba.
Jak przekazał twórca, lody powstały jako efekt współpracy białostockiego lokalu z popularną polską kebabownią, w której także testował produkty. - Ja szczerze nie dowierzam w to, co się w Polsce dzieje, jeśli chodzi o tematykę kebab. Lody z mięsem? - dopytywał z niedowierzaniem Książulo.
Książulo ocenił lody z kebabem
Jedna gałka takiego loda kosztuje 8 zł. - Czuję normalnie wołowo-baranie mięso. Jest to chyba na lodach śmietankowych, tak mi się wydaje, bo wanilii chyba nie czuję. Czuć wyraźnie to przyprawienie tak, jak na kebaba. Chyba niedobre dla brzuszka takie lody - stwierdził Książulo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mimo wszystko, jak stwierdził, lody są "zjadliwe". - Coś nie pozwala mi jakoś za bardzo chwalić tych lodów, bo jest to dla mnie chory pomysł, ale ogólnie jakbyś mi to dał, to bym zjadł. Czy bym wrócił? Jestem jakiś niezgodny ze sobą, jedząc te lody po prostu, ale są zjadliwe - zakończył.
Kim jest Książulo?
Szymon Nyczke, znany w internecie jako Książulo, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich twórców internetowych specjalizujących się w tematyce kulinarnej.Jego kanał na YouTube, obserwowany przez ponad 1,7 miliona subskrybentów, przyciąga uwagę dzięki autentycznym recenzjom lokali gastronomicznych oraz testom dań z różnych zakątków Polski.
Książulo znany jest ze wspierania lokalnych przedsiębiorstw gastronomicznych. Jego recenzje często przyczyniają się do zwiększenia zainteresowania danym lokalem, co przekłada się na wzrost liczby klientów. Przykładem może być cukiernia w Warszawie, która po jego wizycie zyskała na popularności. W uznaniu za wpływ na branżę, tygodnik "Wprost" umieścił go na 46. miejscu listy 50 najbardziej wpływowych Polaków.