Książka "Ostatnia wieczerza. Deathstyle’owa książka kulinarna", autorstwa Adama Witkowskiego i Macieja Salamona została oparta na wynikach ankiety, w której ludzie opowiadali o wyobrażeniach własnych pogrzebów.
To książka kulinarna, w której znalazły się propozycje dań, które mogłyby znaleźć się na stołach podczas stypy. Autorzy znani także jako "Nagrobki" zainspirowali się wyobraźnią ponad czterdziestu osób ze świata kultury, które wypowiadały się na ten temat.
Do tego grona można zaliczyć m.in. Dorotę Masłowską, Bolesława Chromrego czy Jacka Dehnela. W menu widnieją propozycje oryginalnych i autorskich przepisów na desery, przystawki i dania główne. Swoje "trzy grosze" dodał od siebie Marcin Prokop.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marcin Prokop zdradził, jak chciałby być pochowany
Jednym z rozmówców Adama Witkowskiego i Macieja Salamona był dziennikarz TVN, Marcin Prokop. Popularny prezenter i prowadzący śniadaniówkę "Dzień dobry TVN" ujawnił, w jaki sposób chciałby być pochowany. Jak można przeczytać we wspomnianej wyżej publikacji, Marcin Prokop chciałby zostać skremowany.
Zdradził również, jaką kartę dań powinni mieć do dyspozycji uczestnicy jego stypy. "Przystawka: zimne nóżki, zupa: flaki, danie główne: sztuka mięsa, deser: pleśniak" - czytamy w publikacji.
Zespół Nagrobki w swoim dziele "Ostatnia Wieczerza" przedstawia unikalną perspektywę, ukazując, jak sztuka i kultura mogą pomóc w oswajaniu się z powszechnym doświadczeniem śmierci. Przekształcają to doświadczenie w okazję do celebracji życia, wykorzystując symbolikę jedzenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.