Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki | 

"Najgorsza rzecz, jaka może się zdarzyć". Gessler widzi to w polskich restauracjach

5

Magda Gessler zwróciła uwagę na zjawisko, któremu z niepokojem przygląda się coraz częściej, odwiedzając polskie restauracje. Właściciele lokali według niej zapominają o sednie, czyli smaku serwowanych potraw. Ważniejsze jest dla nich coś innego.

"Najgorsza rzecz, jaka może się zdarzyć". Gessler widzi to w polskich restauracjach
Magda Gessler zwróciła uwagę na częsty błąd restauratorów. (AKPA)

Magda Gessler dzięki "Kuchennym rewolucjom" odwiedziła setki restauracji, w których miała okazję posmakować różnych, często nietypowych dań. Taką możliwość ma również jako jurorka "MasterChefa".

Przez lata kulinarnych podróży po Polsce zaobserwowała tendencję, która nie napawa jej optymizmem. Uważa, że największym grzechem restauratorów jest to, że serwują dania, które mają okazałą estetykę, jednak to nie idzie w parze ze smakiem.

Najgorszą rzeczą, która może się zdarzyć [...] to, że coś wygląda dobrze, a nie smakuje. I to też jest największym błędem w restauracji. Że kończy się na zdjęciu na Instagram — ubolewała w rozmowie z reporterem "Vivy!".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Są jednak godne uwagi miejsca, w których kucharze spełniają oba te kryteria. Niestety, miliony Polaków nie mogą pozwolić sobie na to, by takich specjałów spróbować. Zdaniem gwiazdy TVN dzieje się tak z dwóch prostych powodów.

Nie mamy gdzie próbować, jeśli nie mieszkamy w dużym mieście. Albo bardzo często nie stać nas na to, żeby próbować. Żeby dobrze zjeść, trzeba mieć pieniądze — podkreśliła.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Magda Gessler walczy z nawykami polskich restauratorów

Magda Gessler stara się to zmienić. Podczas przeprowadzania rewolucji wpaja właścicielom lokali, by nie powielali kart konkurencji i zamiast tego stawiali na oryginalne dania, w których czują się najlepiej.

Bierze pod uwagę specjalizację szefów kuchni lub specyfikę miejsca, które odwiedza. Często okazuje się, że lokalny rynek słynie z konkretnego typu produktów, które wcale nie są drogie, a można sporządzić z nich niepowtarzalne dania regionalne.

Wszystko po to, by — jak opowiada w "Vivie!" - nie tylko oglądać jedzenie, ale także z przyjemnością je próbować. Z tymi słowami na pewno zgodzą się wszyscy smakosze.

Magda Gessler do tej pory nagrała ponad 380 odcinków "Kuchennych rewolucji", więc problemy branży gastronomicznej nie mają przed nią tajemnic. Pozostaje mieć nadzieję, że jej przestrogę restauratorzy potraktuję poważnie.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić