"Najgorsza rzecz, jaka może się zdarzyć". Gessler widzi to w polskich restauracjach

Magda Gessler zwróciła uwagę na zjawisko, któremu z niepokojem przygląda się coraz częściej, odwiedzając polskie restauracje. Właściciele lokali według niej zapominają o sednie, czyli smaku serwowanych potraw. Ważniejsze jest dla nich coś innego.

"Najgorsza rzecz, jaka może się zdarzyć". Gessler widzi to w polskich restauracjachMagda Gessler zwróciła uwagę na częsty błąd restauratorów.
Źródło zdjęć: © AKPA
Kacper Kulpicki
15

Magda Gessler dzięki "Kuchennym rewolucjom" odwiedziła setki restauracji, w których miała okazję posmakować różnych, często nietypowych dań. Taką możliwość ma również jako jurorka "MasterChefa".

Przez lata kulinarnych podróży po Polsce zaobserwowała tendencję, która nie napawa jej optymizmem. Uważa, że największym grzechem restauratorów jest to, że serwują dania, które mają okazałą estetykę, jednak to nie idzie w parze ze smakiem.

Najgorszą rzeczą, która może się zdarzyć [...] to, że coś wygląda dobrze, a nie smakuje. I to też jest największym błędem w restauracji. Że kończy się na zdjęciu na Instagram — ubolewała w rozmowie z reporterem "Vivy!".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Są jednak godne uwagi miejsca, w których kucharze spełniają oba te kryteria. Niestety, miliony Polaków nie mogą pozwolić sobie na to, by takich specjałów spróbować. Zdaniem gwiazdy TVN dzieje się tak z dwóch prostych powodów.

Nie mamy gdzie próbować, jeśli nie mieszkamy w dużym mieście. Albo bardzo często nie stać nas na to, żeby próbować. Żeby dobrze zjeść, trzeba mieć pieniądze — podkreśliła.

Magda Gessler walczy z nawykami polskich restauratorów

Magda Gessler stara się to zmienić. Podczas przeprowadzania rewolucji wpaja właścicielom lokali, by nie powielali kart konkurencji i zamiast tego stawiali na oryginalne dania, w których czują się najlepiej.

Bierze pod uwagę specjalizację szefów kuchni lub specyfikę miejsca, które odwiedza. Często okazuje się, że lokalny rynek słynie z konkretnego typu produktów, które wcale nie są drogie, a można sporządzić z nich niepowtarzalne dania regionalne.

Wszystko po to, by — jak opowiada w "Vivie!" - nie tylko oglądać jedzenie, ale także z przyjemnością je próbować. Z tymi słowami na pewno zgodzą się wszyscy smakosze.

Magda Gessler do tej pory nagrała ponad 380 odcinków "Kuchennych rewolucji", więc problemy branży gastronomicznej nie mają przed nią tajemnic. Pozostaje mieć nadzieję, że jej przestrogę restauratorzy potraktuję poważnie.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Co wiesz o warzywnych hamburgerach? Przetestuj wiedzę w smakowitej krzyżówce
Co wiesz o warzywnych hamburgerach? Przetestuj wiedzę w smakowitej krzyżówce
Co wiesz o butach na obcasach? Sprawdź się w trudnej krzyżówce
Co wiesz o butach na obcasach? Sprawdź się w trudnej krzyżówce
Co wiesz o sposobach wychowania? Sprawdź się w krzyżówce
Co wiesz o sposobach wychowania? Sprawdź się w krzyżówce
Co wiesz o ekspertyzie? Sprawdź się w wymagającej krzyżówce
Co wiesz o ekspertyzie? Sprawdź się w wymagającej krzyżówce
Justin Bieber był ofiarą Combsa? Jest reakcja
Justin Bieber był ofiarą Combsa? Jest reakcja
Nie żyje Jon Don Baker. Zagrał w trzech filmach o Bondzie
Nie żyje Jon Don Baker. Zagrał w trzech filmach o Bondzie
Poznała męża w "Rolnik szuka żony". Po latach w Afryce wraca do ojczyzny
Poznała męża w "Rolnik szuka żony". Po latach w Afryce wraca do ojczyzny
Rozwiąż trudną krzyżówkę i pobudź swój umysł. Ile haseł odkryjesz?
Rozwiąż trudną krzyżówkę i pobudź swój umysł. Ile haseł odkryjesz?
Krzyżówka dla znawców kuchni. Jesteś wśród nich?
Krzyżówka dla znawców kuchni. Jesteś wśród nich?
Trudna krzyżówka z genetyki. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Trudna krzyżówka z genetyki. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Między życiem a nauką. Rozwiąż wymagającą krzyżówkę
Między życiem a nauką. Rozwiąż wymagającą krzyżówkę
Łozo w taksówce bez kierowcy. Nagranie ma pół miliona wyświetleń
Łozo w taksówce bez kierowcy. Nagranie ma pół miliona wyświetleń