Król Karol III w lutym poinformował poddanych, że mierzy się z nowotworem. Choć szczegóły choroby nie są znane, wiadomo, że diagnozę lekarze przekazali mu po rutynowym badaniu prostaty. Od kilku miesięcy 76-latek nie je wszystkiego, na co ma ochotę.
Pierwszym krokiem, zgodnie z zaleceniami dietetyków, była rezygnacja z rytuału, na jaki pozwalał sobie niemal przez całe życie. Niegdyś do stołu zasiadał jedynie rano i wieczorem, a teraz spożywa 3 posiłki dziennie w regularnych godzinach. Co znajduje się w jego jadłospisie?
Lunche monarchy zazwyczaj ograniczają się do połowy awokado. Wieczorem preferuje kuchnię wegańską bogatą w warzywa. Z kolei poranki zaczyna od zdrowego śniadania, składającego się z jajka gotowanego przez 7 minut, chleba domowej roboty, świeżych soków i owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do ulubionych składników monarchy należą truskawki wyhodowane w Balmoral. Lubi również dzikie grzyby, które są przechowywane w królewskiej kuchni przez cały rok. Za radą lekarzy odstawił czerwone mięso — arystokrata był amatorem jagnięciny.
Ta decyzja jest zrozumiała, ponieważ czerwone mięso jest klasyfikowane jako potencjalna przyczyna raka według Cancer Research UK. Ponadto ojciec księcia Williama unika nabiału — serów, masła i śmietany.
Król Karol III przeszedł chemioterapię
Nowe kulinarne zwyczaje mogą poprawić jego formę, wpłynąć na polepszenie się wyników badań krwi i dać długotrwały efekt w procesie leczenia raka. Król Karol III jest pod stałą opieką specjalistów.
Za sobą ma etap chemioterapii, po którym udało mu się wrócić do pełnienia części obowiązków publicznych. Tam, gdzie nie może się pojawić, zastępuje go następca tronu -- wspomniany książę William oraz Kate Middleton. Synowa jest kolejną osobą w rodzinie, która cierpi na nowotwór.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.