Paulina Antoniak
Paulina Antoniak| 

Jego deserem zajada się cały świat. Nie żyje ojciec tiramisu

49

Zmarł Roberto Linguanotto, słynny cukiernik i twórca tiramisu. Przepis na uwielbiany przysmak powstał już w latach sześćdziesiątych XX wieku. Linguanotto miał 81 lat.

Jego deserem zajada się cały świat. Nie żyje ojciec tiramisu
Zmarł Roberto Linguanotto, słynny cukiernik i twórca tiramisu (Pixabay, X zrzut ekaranu)

Roberto Linguanotto nazywany "ojcem tiramisu" zmarł we Włoszech w wieku 81 lat. Na ten moment nie podano przyczyny śmierci. Słynny cukiernik stworzył ten kulinarny klasyk pod koniec lat 60. XX wieku, pracując w Alle Beccherie, renomowanej restauracji w Treviso w północnych Włoszech.

Linguanotto stworzył tiramisu na bazie popularnego zabaione. Skąd ten pomysł? Dokładnie nie wiadomo, a wersji jego powstania jest całe mnóstwo. Cukiernik opowiadał, że na pomysł kultowego dziś deseru wpadł w 1969 r. Początkowo miały to być lody, ale zmienił zdanie.

Oryginalnie tiramisu powinno być podawane w okrągłym pucharku, wykonanym ze szkła. W jego przepisie znajdują się włoskie biszkopty savoiardi, nasączone mocnym espresso, przekładane dwoma warstwami mascarpone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na tiramisu pucharkowe

Był człowiekiem pełnym pasji. Jego deser jest uwielbiany na całym świecie

Cukiernik był człowiekiem pełnym pasji. Mieszkał i pracował w Treviso, niedaleko Wenecji, a ludzie, którzy go znali, opisują go jako nieśmiałego pasjonata swojego zawodu.

W mgnieniu oka ten deser stał się znakiem rozpoznawczym restauracji Le Beccherie. Kilka lat później, w 1983 roku, w czasopiśmie gastronomicznym po raz pierwszy opublikowano na niego przepis. A od lat 90. tiramisu stało się znane na całym świecie - wspominał dziennikarz i bliski przyjaciel Gigi Padovani.

Kilka lat temu media rozpisywały się o śmierci Ado Campeola, którego również określano "ojcem tiramisu". Był on właścicielem restauracji "Beccherie", dzięki której deser został rozpowszechniony, natomiast jego twórcą był Roberto Linguanotto.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić