Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wszystko jasne.

Donald Trump 47. prezydentem Stanów Zjednoczonych

Danuta Pałęga
Danuta Pałęga | 
aktualizacja 

Trzy dania zakazane przez królową Elżbietę. Tego nigdy nie podawała gościom

22

Podczas organizowania królewskich bankietów, pewne potrawy były celowo pomijane na liście dań. Syn królowej Kamili, Tom Parker Bowles, przedstawił szczegóły na temat nawyków żywieniowych zarówno przeszłych, jak i obecnych monarchów. Czego zatem zabraniała podawać swoim gościom królowa Elżbieta?

Trzy dania zakazane przez królową Elżbietę. Tego nigdy nie podawała gościom
Królewskie menu musi być starannie dopracowane. Czuwała nad nim sama królowa Elżbieta (Instagram)

Królewskie bankiety, opisane przez Toma Parkera Bowlesa jako "świetliste i pozłacane", odbywają się do trzech razy w roku w St. George's Hall w Windsorze lub w sali balowej w Pałacu Buckingham, przy dużym stole w kształcie podkowy.

To nie jest zwykłe jedzenie, ale genialnie skoordynowany balet, dyplomacja na najwyższym poziomie. Królowie, królowe, książęta, władcy i prezydenci zasiadają, by delektować się potrawami ze wspólnego stołu. Takie kolacje mogą liczyć nawet trzy dania i pozostają ważnym narzędziem dyplomatycznym — wyjaśnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Siatkarze budowali wały. "To były niesamowite emocje"

Menu na te wydarzenia są nadal pisane po francusku i wysyłane do zatwierdzenia przez króla i królową.

Zmarła królowa Elżbieta, podobnie jak król Karol, była pedantem, jeśli chodzi o szczegóły — informuje Parker Bowles.

Monarchini zawsze układała menu z myślą o swoich gościach, dodając własne sugestie i pamiętając preferencje z ich poprzednich wizyt.

Czego nie znajdziesz w królewskiej kuchni?

W królewskim menu trzy potrawy były stanowczo wykluczone: pikantne jedzenie, skorupiaki (ze względu na ryzyko zatrucia) oraz potrawy obfitujące w czosnek. Ważna była również sezonowość składników, które były pozyskiwane, jeśli to możliwe, z królewskich posiadłości.

Tom Parker Bowles podkreślił, że zarówno jego matka - królowa Kamila, jak i król Karol III są wielbicielami prostych, zdrowych i sezonowych potraw. Królowa spożywa lekkie lunche, takie jak zupa z kurczaka czy wędzony łosoś, podczas gdy król Karol nie jada lunchu wcale.

Król i królowa naprawdę znają się na jedzeniu. Karol to prawdziwy bohater kulinariów, zawsze podkreślający znaczenie zrównoważonego rolnictwa i braku marnotrawstwa na swoim stole — zauważa syn królowej Kamili.

Tom Parker Bowles zapowiedział premierę swojej nowej książki "Cooking And The Crown" (pol. Gotowanie i korona), która ukaże się 26 września. Lektura zawiera kulinarne preferencje i ciekawostki o brytyjskiej rodzinie królewskiej.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić